Quantcast
Channel: Archief – Politalk.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 64

Associatieverdrag met Oekraïne wordt lastig uit te leggen voor Rutte

$
0
0
Premier Rutte kan het referendum van GeenPeil over het associatieverdrag met de Oekraïne missen als kiespijn. Het zal voor de VVD’er niet meevallen om het verdrag voor zijn achterban te verdedigen. Hoewel de VVD instemde met het verdrag, is zo’n 66 procent van de achterban tégen het verdrag. Dat blijkt althans uit opinieonderzoek door Maurice de Hond, in opdracht van D66. Bovendien is Nederland de eerste helft van 2016 voorzitter van de EU. Wanneer in die periode Nederland ‘nee’ zegt tegen het verdrag, heeft de premier heel wat uit te leggen in Brussel.

Het associatieverdrag met de Oekraïne leek in eerste instantie een geruisloze operatie, maar daar stak GeenPeil een luidruchtig stokje voor.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ging eerder dit jaar in alle stilte akkoord met het verdrag, inclusief de coalitiepartijen PvdA en VVD. Maar direct nadat bekend werd dat de GeenPeil-actie was geslaagd met ruim 400.000 opgehaalde handtekeningen, kondigde Rutte aan de komende maanden ‘te gaan uitleggen’ dat het verdrag ‘goed is voor Nederland’.

Waarschijnlijk krijgt ook het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne een centrale plaats in de debatten. Daarover is namelijk onduidelijkheid. Hoewel de toenmalige voorzitter van de Europese Raad -de EU-president- Herman van Rompuy in 2013 zei dat de Oekraïne ‘op termijn zal worden zoals de andere nieuwe lidstaten’, leidt het verdrag volgens Rutte helemaal niet tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Dat kennelijke meningsverschil kan Rutte de komende maanden vast ‘uitleggen’.

Het referendum is pas geldig wanneer 30 procent van de kiezers straks gaat stemmen. Volgens peiler De Hond is slechts 36 procent van de kiezers dat van plan. De uitslag mag het kabinet sowieso aan de kant schuiven. Maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van het kabinet alvast weten wat het straks doet met de uitslag en hoe Rutte2 campagne wil voeren. ‘Dat kan helpen bij zowel de opkomst als uitkomst’, zei Omtzigt tegen het AD.

Hoewel de referendumpartij D66 eerst tegen de GeenPeil-actie was, roept de partij de coalitiepartijen inmiddels op om de campagne snel te starten. D66, de meest pro-Europese partij van dit moment, is natuurlijk voor het verdrag. Het heeft ook al een campagneteam klaar staan. ‘We gaan er vol voor’, aldus Kamerlid Kees Verhoeven. ‘Er zijn nog veel mensen die overtuigd moeten worden’.

Zowel PvdA als VVD schaarden zich eensgezind achter het verdrag. De PvdA verwacht nu veel van het ‘infomeren’ van kiezers. Volgens Kamerlid Marit Maij hebben de sociaaldemocraten namelijk ‘een goed verhaal’. Het verdrag zou gunstig zijn voor de Nederlandse economie en ‘Oekraïne uit handen van Poetin houden’. Dat vindt ook de VVD.

Critici van de GeenPeil-actie vonden het associatieverdrag geen goed onderwerp voor een referendum. Vreemd. Het krijgt de komende maanden eindelijk de aandacht die het verdient.

(Bron: AD, europa-nu.nl)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 64