Kunnen consumenten straks nog naar een geschillencommissie? Komen consumenten er met een bedrijf niet uit, dan kunnen ze nu nog een geschil aan een geschillencommissie voorleggen. Maar de commissies vrezen het einde van hun werk nu de verantwoordelijk minister Ard van der Steur (VVD) de subsidies stapsgewijs wil schrappen. Hij wil dat bedrijven de commissies straks zelf betalen. De verwachting is echter eerder dat bedrijven afhaken. Volgens de Consumentenbond is de klant straks de pineut.
In een brief aan de Tweede Kamer uit de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) haar zorgen over het plan waarover de Kamer volgende maand debatteert. Stemt het parlement in met de begroting van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie), dan zit de SGC volgend jaar al met 3,5 ton minder in kas.
Sinds 1970 zijn er 55 geschillencommissies ontstaan. Voor bijna elke branche één. Bedrijven dragen 3,8 miljoen euro bij, de overheid 1,3 miljoen. Daarmee worden jaarlijks circa vijfduizend klachten over bijvoorbeeld schilderwerk, vliegtickets en webshops behandeld. De meeste klachten gaan over wonen (in 2014 973 klachten), de energie- (954), reis-(579) en telecombranche (525).
Wanneer de extra lasten bij de bedrijven terechtkomen zijn die geneigd zich terug te trekken, verwacht werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB-Nederland. De eerste branchevereniging heeft haar medewerking -onder voorbehoud- al opgezegd, zegt SGC-directeur Peter Moerkens in Het Parool. Als Van der Steur bij zijn voornemen blijft, kunnen klagende klanten van meubelbedrijven en keukenboeren vanaf 2017 alleen nog naar de rechter. En dat is een duur grapje.
Wanneer de geschillencommissies wegvallen, valt ook de spreekwoordelijke stok achter de deur weg voor bedrijven om er met klanten uit te komen, denkt Moerkens. Nu vrezen ze nog het bindende oordeel van een geschillencommissie.
Volgens een woordvoerder van minister Van der Steur moet het ministerie ‘over de hele linie’ bezuinigen.’Wij zouden het betreuren als geschillencommissies stoppen, maar wij gaan ervan uit dat het bedrijfsleven zelf het belang inziet van een goede klachtenregeling. Het is daar zelf verantwoordelijk voor en financiert het grootste deel ook al’.
Volgens Moerkens moeten lidstaten volgens een EU-richtlijn en alternatieve vorm van geschillenbeslechting bieden aan consumenten. De geschillencommissies zijn relatief goedkoop vergeleken bij een gang naar de rechtzaal. Hij noemt het voornemen van Van der Steur ‘penny wise, pound foolish‘.
Elke consument weet dat bedrijven om uiteenlopende redenen fouten maken en daarna soms hardnekkig doof blijven voor de klant. Daar hebben we allemaal wel eens ervaring mee gehad. Behalve kennelijk onze wereldvreemde minister. Hopelijk brandt de Tweede Kamer dit zeer slechte plan tot op de grond toe af volgende maand.
(Bron: Het Parool)