‘De werkloosheid onder jongeren in Nederland zou 11 procent zijn, maar dat cijfer is zeer misleidend. Nederland is kampioen kruimelbanen. Ruim driekwart van alle werkende jongeren heeft een deeltijdbaan. De internationale arbeidsstatistiek telt echter elke baan volledig mee, ongeacht het aantal uren dat er wordt gewerkt. Corrigeer je de cijfers voor deze versplintering, dan schiet de werkloosheid onder Nederlandse jongeren omhoog van 12 naar 37 procent’, schrijft hoogleraar Arbeidsmarkt Wiemer Salverda dit weekend in NRC Handelsblad. Hoog tijd voor politieke actie, vindt hij. Maar in het kabinetsbeleid ‘bungelt de jeugdwerkloosheid er een beetje bij’.
Volgens Salverda komt Nederland met 37 procent jeugdwerkloosheid dicht bij probleemlanden als Spanje, Portugal en Italië. ‘Pas je diezelfde correctie toe op bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, dan komt het werkloosheidspercentage bijna onveranderd uit op 10 procent’.
De hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam schrijft dat slechts vijftien procent van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar economisch zelfstandig is. ‘Een schokkend laag en snel dalend cijfer’. Salverda waarschuwt dat de vooruitzichten van jongeren op de arbeidsmarkt nu slechter zijn dan in ‘de diepe recessie van de jaren tachtig’.
Het kabinet lijkt er niet op gericht om jongeren aan het werk te krijgen. ‘Integendeel, de gedaalde werkgelegenheid voor jongeren weerspiegelt juist het beleid van bezuinigingen en herstructurering dat sinds 2011 verder is opgevoerd’, schrijft de wetenschapper. De politiek verwacht kennelijk dat de jongeren wel in het onderwijs blijven hangen. Salverda: ‘De helft van alle jeugdwerklozen hangt rond op scholen en universiteiten, op zoek naar een baan’.
Intussen worden de ‘echte’ werkende jongeren -en ouderen- uit de arbeidsmarkt gedrukt door de goedkope scholieren en studenten. Nu de studiefinanciering ook nog is vervangen door een leenstelsel, zullen de studerende jongeren meer werken, en dus de niet-studerenden verder verdringen. De jeugdwerkloosheid zal op deze manier alleen maar verder toenemen.
Salverda noemt het probleem ‘zo ernstig voor de jongeren’, dat het de maatschappij bedreigt. ‘Er moeten meer substantiële banen komen’, aldus de hoogleraar. ‘De politiek is dringend aan zet.’
(Bron: NRC Handelsblad)